lunes, 26 de junio de 2017

Tabac i tabaquisme, coses que s’han de saber


El tabac és una substància addictiva i tòxica: fumant s’inhala una gran quantitat de tòxics, verins i elements cancerígens, que s’acumulen al llarg dels anys. I tothom sap que el tabac conté nicotina, que és una substància addictiva. Per tant, la conclusió inevitable és que fumar suposa un risc alt per a la salut, ja que EL FUMADOR ÉS ADDICTE A UNA SUBSTÀNCIA TÒXICA.

Malgrat això, una cinquena part de la població mundial consumeix tabac habitualment. A més, la meitat dels fumadors moriran per culpa del tabac. I encara més: la meitat d’aquests ho faran vint o trenta anys abans d’hora.


Però encara que faci molts d’anys que fumau, mai no és tard per deixar-ho, ja que la salut se’n beneficiarà: tot d’una la tensió i les pulsacions tornen als valors normals; al cap de 24 hores el risc de mort sobtada es redueix i al cap de 48 hores es recuperen els sentits de l’olfacte i del gust. En pocs dies millora l’aspecte de la pell i dels cabells i desapareixen el mal alè, les taques de les dents i dels dits. Passats 3 mesos haurà augmentat la capacitat física i respiratòria i 1 any després el risc d’infart s’haurà reduït a la meitat. En 10 anys s’haurà rebaixat a la meitat el risc de patir càncer de pulmó. I no parlem de l’estalvi de doblers!

Milions de persones ho han aconseguit; tot depèn dels motius per intentar-ho. Però heu de saber que les persones que reben suport tenen més probabilitats de deixar de fumar. Per tant, si pensau que no ho podreu fer sense ajuda, just heu d’anar al vostre centre de salut per demanar-ne. DEIXAR DE FUMAR ÉS EL MILLOR QUE PODEU FER PER LA VOSTRA SALUT.

Helena Girauta Reus
Infermera del Centro de Salud de Son Servera


No hay comentarios:

Publicar un comentario